top of page

İş Yerinde Dış Görünüş Ne Kadar Önemlidir?

Updated: Apr 8

Gösterişli Görünmek İçin Çaba Harcamak İnsanlara Sevilebilir ve Disiplinli Olduğunuz Sinyalleri Göndermenizi Sağlar.

İşyerinizde dış görünüşünüzle ilgili ne kadar eleştiri alıyorsunuz?

Anketler, üst düzey liderlerin beklentileriyle ilgili öneriler sunabilirler. Yetenek Inovasyon Merkezi’inde çalışan Sylvia Ann Hewlett, dış görünüş de dahil olmak üzere yönetici özellikleri hakkında 268 yöneticiye anket ve 4000 üniversite mezunu insanla röportaj yapmıştır.


Anket yapılan yöneticilerin üçte birinden fazlası bakımlı olmanın, kişisel görünüm konusunda en önemli unsur olduğunu düşünmektedirler. Fiziksel çekiciliğin en önemli olduğunu düşünenler ise sadece beşte birdir. Bu yüzden önemli olan vücut tipiniz, boyunuz ya da kilonuz değil sahip olduğunuzdan en iyi ne çıkardığınızdır.

Herkes daha iyi kişisel bakım alışkanlıklarıyla daha iyi bir görünüme sahip olabilir. Giyim standartları değişim gösterse de, iyi bir kişisel bakım disiplin, yetkinlik, sağlık ve özelği sinyalleri yayar.


Harvard Sağlık Okulu’nda yapılan bir çalışmaya göre ; bir kadının yetkinliği, sevilebilirliği ve güvenilirliği ne kadar makyaj yaptığıyla doğru orantılı olarak değerlendiriliyor.


Bakımlı olmak için çaba harcamak; karşınızdakilere, harcadığınız zaman ve yatırımlara değecek insanlar oldukları sinyalini veriyor.


Bakımlı olmak işinizi ciddiye aldığınız gösteriyor. Üst düzey liderler; “Kötü bir kişisel bakım kötü bir karar veren olmanın ya da disiplinsizliğin göstergesidir.” diyor.


FARK EDİLMENİN KURALLARI


Gösterişli olmayı başarmak; gösterdiğiniz yeteneklerin, iletmek istediğiniz mesajın ve uygulamak istediğiniz değişimlerin daha çok dikkat çekmesini sağlamak içindir.

Her ne kadar saç stili, giyim, makyaj ve kişisel bakım coğrafyaya ve bölgenin endüstrisine göre değişim gösterse de, her zaman dış görünüşünüzü yetkinliklerinizi ortaya çıkaracak şekilde ayarlamanız gerekir.


Tabi ki bu her iki cinsiyet için de geçerlidir. Ama konu kadınlar ya da şirket içindeki azınlıklar olduğunda bu konu daha da hassas bir hale gelmektedir.


Kadınlar müstehcen giyinip cinsel bir çağrışım ile dikkat çekmekten kaçınıp aynı zamanda demode görünmemeye özen göstermelidirler.


Erkekler ise kendi cinsiyetleri için grup standartlarının farkında olmalıdırlar. Çevrelerindeki diğer insanların resmi ve resmi olmayan giyim tarzları nasıl? Takım elbise ve kravat mı? Yoksa bol pantolon ve polo tişört yeterli mi?


Fakat aynı zamanda her bireyin giyim tarzı kendine özgü olmalıdır, sadece diğer insanların tıpatıp bir taklidi değil. İçinde rahat hissetmediğiniz kıyafetler giymek özgüveninize gölge düşürecektir.


ÇEKİCİLİK ÖNEMLİDİR

Çekici insanların doğaları gereği hayatta çok daha rahat olduklarını ve istedikleri şeyleri daha kolay elde ettiklerini kanıtlayan çok fazla araştırma var:


  • Daha sık işe alınırlar.

  • Daha fazla kazanırlar. (Uzun insanlar kısalara göre yılda 789$ daha fazla kazanmaktadırlar)

  • Ceza hüküm duruşmalarının üstesinden daha iyi gelirler.

  • Çekici adaylar daha fazla oy alırlar.

  • Çekici öğrenciler öğretmenlerinden daha fazla ilgi görürler.

Çekici insanların daha fazla kazanmalarının nedeni aşağıdaki üç maddeyle açıklanabilir:

  • Kendilerinden daha emin olmaları. (%20 oranla doğrudur.)

  • İşverenler tarafından daha yetkin olarak nitelendirilirler. (%70’i doğru gözlemdir.)

  • İyi etkileşim kurmalarını sağlayacak iletişimsel ve sosyal becerilere sahiptirler. (%50 oranla doğrudur.)

İşyerinde yaptığım kişisel koçluk eğitimlerinde, bir kişinin fiziksel görünüşünü iyileştirmenin o kişinin özgüvenini arttırmada oldukça büyük bir etkisi olduğunu fark ettim. Eğer kişisel görünümünüze ve bakımınıza özen gösterirseniz, sosyal olarak çok daha rahat olursunuz.

7 views0 comments
bottom of page