top of page

AŞIRI HASSAS İNSANLARIN GİZLİ KALMIŞ 3 GÜCÜ

Updated: Apr 26






Bu İnsanlar Sorunlara Diğer İnsanlardan Çok Daha Fazla Önem Verirler.


Hepimiz çok iyi biliyoruz ki yüksek Duygusal Zeka(EQ)’sı olan insanlar yüksek derecede özfarkındalık ve empati özelliklerine de sahiptirler.


Böyle olması o insanın aşırı hassas olduğuna da işaret midir? Bu mümkün.


Aşırı hassas bir insan, kısaca AHİ, yaşadığı tecrübeleri diğer insanlardan daha fazla duygusal yoğunlukla yaşayan insanlardır.


Bu tarz insanlar, diğer insanların duygularından kolayca etkilenebilirler ya da film ve hatta reklamları izlerken ağlayabilirler. Ayrıca şiddet içerikli televizyon şovlarından rahatsızlık duyabilirler.


Bilim adamları ortalama olarak insanların %15-20 ‘sinin AHİ olarak sayılabileceğini söylüyor. Dr. Elaine Aron, Ph.D.’a göre; bu popülasyon insanlık tarafından tamamen anlaşılamayacak kadar küçük, bir bozukluk olarak kabul edilemeyecek kadar da büyüktür.


Eğer eşinizin, çalışma arkadaşınızın, ailenizin bir ferdinin hatta kendinizin bir AHİ olduğunu düşünüyorsanız, işte size mutlaka bilinmesi gereken ve benim gizli kalmış güç olarak adlandırdığım 3 özellik:


- Daha düşüncelidirler: AHİ’ler bilgiyi alırlar ve o bilgi üzerinde daha derinlemesine düşünürler. Bu özellikleri detaylara normal bir insandan çok daha fazla dikkat etmelerini sağlar. Düşünceli olmaları ayrıca başkalarının gözünden kaçan zor fark edilebilecek bilgileri fark etmelerini sağlar.


- Daha empatiktirler: Genel olarak hassas oldukları için, AHİ’ler duyguları daha çabuk ve iyi algılayabilirler. Hem kendilerinin, hem başkalarının duygularını daha yoğun hissederler ve gizli kalmış duyguları daha iyi fark ederler. Bu yüzden daha özenli ve insanlara karşı daha ilgili olmaları bir sürpriz olmayacaktır.


- Daha kolay adapte olurlar: Harekete geçmeden önce bakmak, dinlemek ve gözlemlemek AHİ’nin doğasıdır. AHİ’ler genelde öğrendikleri şeyleri içselleştirirler ve uygularlar. Bu yüzden duyguları ve tepkilerini iyi yönetebilirler.


Bununla birlikte, bir AHİ olmak hem yararlı hem de zararlıdır.


Bu özellikler çoğu zaman harika olmalarına rağmen, AHİ’lerle muhatap olurken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.


Sorunlar hakkında daha derin düşündükleri için ve duygular konusunda özellikle hassas oldukları için, AHİ’ler çok kolay kırılabilir ve gücenebilirler.


Kaotik bir ortamda ya da yoğun bir tartışmanın yakınında olduklarında bunalmalarına hazır olun. Buna ek olarak, bir AHİ çok fazla tepki gösterebilir ya da duygularını saklamada zorluk yaşayabilir, ve bu iş ortamı için pek de ideal bir özellik sayılmaz.


Bir AHİ’yle iyi bir şekilde çalışmak için neye dikkat edilmelidir?


Onların olayları daha farklı bir şekilde tecrübe ettiklerinin ve genel olarak duyguları daha yoğun yaşadıklarının farkına varın. Bir AHİ olmanını negatif bir şey olmadığını onlara söyleyin.


Negatif bir özellik olarak düşünmek yerine, onların bu gizli kalmış yeteneklerini takdir edin ve onlarla daha yaratıcı ve verimli etkileşimler kurmak için aklınızda bir strateji oluşturun.


Kefei Wang

2 views0 comments
bottom of page