top of page

DAHA STRATEJİK BİR LİDER OLMANIN 10 YOLU

Updated: Apr 26


Görünüşte Önemli Olan Sorunlar Asıl Önemli Konulara Odaklanmamızı Engelliyor.


“İşin püf noktası çizelgenizde olan şeyleri önceliklendirmek değil, önceliklerinizi çizelgelemektir.” - Stephen Covey


Son zamanlarda, yönetici koçluğu ve danışmanlığı yaptığım müşterilerimin hepsi giderek daha fazla aynı konuda şikayetlerini dile getirmeye başladılar.


Bu konu ise, çok fazla acil işin, asıl önemli konulara odaklanmalarını engellediği idi.


Bir CEO, “e-posta da bulunan 1500 tane mail ve katılması gereken sayısız toplantıdan bahsederek her bir maili okuyup cevaplayacak zamanı olmamasından yakındı.


Başka bir yönetici, stratejik CEO rolü ve devam eden işletimsel sorumlulukları arasında zamanını paylaştırmakta güçlük çekiyordu.


Liderler sadece işlerindeki ve kişisel hayatlarındaki sayıları sürekli artan acil öncelikleri yüzünden değil, ayrıca asıl önemli olan konulara yeterli zamanı ayıramayışlarından dolayı da hüsrana uğramış hissediyorlar.


Bu size tanıdık geliyor mu? Yalnız değilsiniz.


Eğer koşu bandının gittikçe hızlandığını hissediyor ama zaten elinizden geldiğince hızlı koşuyorsanız, başka bir yaklaşım benimsemenin zamanı gelmiş demektir.


24 saat boyunca sürekli olarak bilgi ve acil beklentiler bombardımanı altındasınız. Asıl önemli olan konuya odaklanmak için kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz?


Strateji, uzun vadeli planlama ve sağlık gibi kişisel ve kurumsal başarının en önemli unsurlar acil olmayan ve ertelenebilir şeylerdir.


Yine de, kısıtlı zamanımız nedeniyle bu unsurları neredeyse yok sayarız ve gün içindeki daha hassas ve acil işlerimize odaklanırız; günün sorunlarıyla savaşmak gibi.


Daha stratejik bir lider olmak ister misiniz?


Daha fazla işletimsel faaliyet sorumluluğu almaları için takımınızı yetkilendirin ve delege edin. Böylece dikkatinizi, şirketinizi yönlendirip büyütecek olan gelecek odaklı stratejilere verebilirsiniz.


Gerekli faaliyetlere ayırdığınız zamanı maksimize etmek için ipuçları:


  1. İnsanlarla yüz yüze konuşun, ya da telefonu sorularla açın.

  2. Düşünmek ve planlama yapmak için çizelgenizde zaman ayırın, bu zamanı bir toplantı gibi düşünün.

  3. Gelecek hedeflerinizi ve stratejilerinizi, bu hedeflere ulaşmak için uygulamaya konması gereken şeyleri konuşmak için takımınızla değerlendirme toplantıları yapmaya zaman ayırın.

  4. Sizin için en önemli olan insanlarla zaman geçirin.

  5. Kendinize özen gösterin ki etrafınızdaki insanlara ilgi gösterebilmek için fiziksel ve duygusal enerjiniz olsun.


Gereksiz faaliyetlere ayırdığınız zamanı minimize etmek için ipuçları:


  1. Okumadığınız “e-postaların" üyeliklerini iptal edin.

  2. Başkalarının sizin için cevaplayabilecekleri “e-postalarınızı" delege edin. Eğer sizin görmeniz bir zorunluluksa onlar sizi haberdar edeceklerdir.

  3. “E-postalarınızı" kısa ve öz tutun; böylece cevaplayacak daha az sorunuz olur.

  4. Gerçekten katılmanız gerekmeyen toplantılara katılmayın. Gelemeyeceğinizi belirtin ya da başkasını gönderin.

  5. Eğer katılmak zorundaysanız, toplantı daha kısa tutulabilir mi? Toplantıdaki bilgiler zaman kazanmak için başka bir şekilde paylaşılabilir mi? Ya da toplantı daha seyrek yapılabilir mi?


Joanne Schlosser



1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page