“İşimi çok seviyorum ve beni motive ediyor.” cümlesi maalesef iş hayatında sıklıkla duyduğumuz bir cümle değil. Peki bu cümleyi kurabilen şanslı kişilerin diğerlerinden farkı ne?
Bu durum, bireylerin hayatta motive olmalarını sağlayan unsurların, yaptıkları işin gerektirdiği motivasyon unsurları ile uyumlu olmasından kaynaklanmaktadır.
Eğer hayatta bizi motive eden ve harekete geçiren sebepler, yaptığımız iş tarafından da talep ediliyorsa ve ödüllendiriliyorsa, o işte mutlu olma ve performansımızı arttırma olasılığımız çok daha fazla olacaktır.
Örneğin öğrenme motivasyonumuz çok yüksekse, birşeyleri araştırmak, öğrenmek, bilgi edinmek ve bunu paylaşmak bizi mutlu ediyorsa; öte yandan yaptığımız iş de sürekli öğrenmemizi ve kendimizi geliştirmemizi gerektiriyorsa, o işte başarılı ve mutlu olma şansımız çok daha yüksek olacaktır.
İnsanların motivatörleri ve itici güçleri ile ilgili ilk bilimsel çalışma ve tanımlamalar, Alman psikolog, eğitmen ve filozof Eduard Spranger'ın 1928'de yazdığı "Types of Men" isimli kitabında karşımıza çıkmaktadır.
Spranger, insan motivasyonunu ve itici güçleri tanımlamak için altı temel kategori kullanmıştır. TTI Success Insights’ın son yıllarda Spranger'in orijinal çalışması üzerinde yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda, bu altı temel motivatörün her iki ucunun da ölçümlenmesini ve tanımlanmasını sağlayan 12 İtici Güç™ elde edilmiştir.
Peki bu 12 İtici Güç™ Nedir?
Bilgi Odaklı: Öğrenme fırsatlarıyla, bilginin elde edilmesiyle ve gerçeğin keşfiyle motive olan insanlardır.
Sezgisel: Geçmiş tecrübelerden yarar sağlamaktan, sezgilerden ve sadece gerekli olduğu zaman belirli bilgiyi araştırmaktan motive olan insanlardır.
Getiri Odaklı: Zamana, yeteneğe, enerjiye ve kaynaklara yaptıkları yatırımları, hem verimlilikleri hem de geri dönüşleri açısından maksimize etmekten ve pratik sonuçlardan motive olan insanlardır.
Getiri Gözetmeyen: Kendisi için bir getiri beklemeden, bir amaç uğruna çalışıp sonuç elde etmekle motive olan insanlardır.
Denge Odaklı: Deneyimlerden, kişisel bakış açılarından ve çevresindeki her şeyin özellikle de insan ilişkilerinin bir dengede olmasından motive olan insanlardır.
Fonksiyon Odaklı: Etrafındaki şeylerin kullanışlı olmasından ve objektif olmaktan motive olan insanlardır.
Yardımsever: İnsanlara yardım etmeye, kaynakları insanların ve toplumun gelişimine ve refahına katkıda bulunmaları için kullanmaktan motive olan insanlardır.
Amaç Odaklı: İnsanlara, sadece yardımseverlik ya da destekleyici olmak adına değil, bir amaç doğrultusunda yardım etmekten motive olan insanlardır.
Statü Odaklı: Statü sahibi olmaktan, takdir görmekten, başkalarını yönetmekten/liderlik yapmaktan ve kişisel özgürlükleri üzerinde kontrol sahibi olmaktan motive olan insanlardır.
Destekleyen: Destekleyici bir görevde çalışmaktan ve kendini öne çıkarma kaygısı duymadan destekleyici rolde olmaktan motive olan insanlardır.
Yapısal: Geleneksel yaklaşımlardan, belirli kurallara ve prensiplere dayalı sistemler çerçevesinde çalışmaktan, yaşamak için belirli bir sistemleri olmasından motive olan insanlardır.
Yeniliğe Açık: Tanımlanmış sistemlerin dışında kalan rutin dışı işlerden, yeni fikirlerden, yöntemlerden ve fırsatlardan motive olan insanlardır.
"Hem iş hayatımızda hem de günlük hayatta mutlu ve tatmin hissetmenin sırrı, sahip olduğumuz itici güçleri tanımak ve anlamaktır çünkü tutku duydukları işi yapanlar, çok daha yüksek seviyelerde performans gösterirler.
İtici güçlerimiz tatmin olduğunda, bağlılık duygumuz artar, kendimizi ödüllendirilmiş ve enerji dolu hissederiz.
Bu çerçevede önce kendi itici güçlerimizi anlamalı ve takdir etmeli, daha sonra da kazan kazan ilişkileri kurabilmemiz için beraber sonuç ürettiğimiz çalışma arkadaşlarımızın veya müşterilerimizin itici güçlerini anlamalı ve takdir etmeliyiz.
Sonuç olarak, işinizin sizi motive eden unsurlarla örtüşmesi, iş yaşamında mutluluk ve başarının anahtarıdır. Kendi itici güçlerinizi tanıyarak, size en uygun ve sizi en çok motive eden işleri bulabilir ve iş hayatınızda gerçek bir tatmin ve başarı elde edebilirsiniz."
Peki sizin “itici güçleriniz” hangileri? Öğrenmek için bizimle iletişime geçin.
Kommentare